Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Μιχάλης Χαραλαμπίδης - (Μιλώντας στην εκδήλωση των Θρακών της Αθήνας)



Η ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
    Από το 1985 η ιστορία και η γεωγραφία έστελναν στην Θράκη, στους Θρακιώτες, στην Ελλάδα, πολλά αναπτυξιακά δώρα. Αυτά δεν αξιοποιήθηκαν κεντρικά και περιφερειακά. Δεν τα δεχθήκατε. Την στάση σας ως άτομα και συλλογικότητα δεν την καταγράφει θετικά η ιστορία. Σας έδειξα έναν άλλο δρόμο. Εσείς πήρατε τον λανθασμένο δρόμο.
    Αυτά τα δώρα όμως για πολλούς λόγους παρέμειναν, επανέρχονται. Έχουμε το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον για την ιδέα, την πρότασή μου για μία νέα πόλη στην Θράκη. Οργανώστε σήμερα μία ημερίδα. Καλέστε τους θεσμικά και ιστορικά εμπλεκόμενους. Η κινητικότητα να διαδεχθεί την παθητικότητα. Την πελατειακή αναμονή και δουλεία. Εκεί στη θρακική ακτή ή θα έχουμε στο μέλλον ένα πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σύστημα ποιότητας μία νέα όμορφη πολυκεντρική πόλη ή θα έχουμε το αντιπρότυπο της Λούτσας, της Αττικής ή μάλλον της μη Αττικής.


                   Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ
              Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΙΣΛΑΜ
    Ένα κείμενό μου του 1993 με τίτλο « 1204-2004: η όγδοη εκατονταετία »* κυοφόρησε-προκάλεσε την συγνώμη του πολωνού Πάπα Ιωάννη για την καταστροφή και ληστεία της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, κατά την συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Επρόκειτο για μία ιστορική στιγμή που έμεινε αναξιοποίητη.
    Εμείς όμως δεν γνωρίσαμε μόνο τις σταυροφορίες. Γνωρίσαμε επίσης την βαρβαρότητα, την ιδιομορφία του τουρκικού Ισλάμ. Το καταστροφικό και γενοκτονικό του έργο. Ένα νέο ανθρώπινο μέλλον της περιοχής από τον Έβρο έως τον Ευφράτη απαιτεί την δημόσια ειλικρινή συγνώμη του ιδιόμορφου τουρκικού Ισλάμ, την κεμαλοϊσλαμική μετεξέλιξή του.
    Αυτό είναι ένα απελευθερωτικό ανθρωπιστικό πεδίο συνεύρεσης και αγώνα όλων των πνευματικών ανθρώπων ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας. Αυτό είναι ένα πεδίο ενός δικού μας ανθρωπιστικού πρωταγωνιστισμού.

*περιλαμβάνεται στον τόμο Ελληνική Πολιτική Παιδεία.