Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΨΗΦΙΣΜΑ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ


ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΨΗΦΙΣΜΑ



Βρισκόμαστε στο τέλος μιας εποχής και στην αρχή μιας νέας. Έκφραση αυτής της μετάβασης είναι το σημαντικό ιστορικό ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Έκαναν το καθήκον τους αλλά είναι και άξιοι τιμής.
Η πρόταση μου για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ημέρας Μνήμης όλων των θυμάτων του Κεμαλισμού – όλων των Λαών - διατυπώθηκε πρώτη φορά σε μια δημόσια Διεθνή στιγμή κατά την συνέντευξη τύπου πολλών έντιμων, σοβαρών και αδέσμευτων Μ.Κ.Ο. στις Βρυξέλες στις 22-09-2004. Η πρόταση αυτή εκτός χώρας έχει πολλούς συνομιλητές. Χαίρομαι που θα έχω ως συναθλητές αυτού του ευγενούς ανθρωπιστικού αγώνα τον Νομικό Κόσμο των Αθηνών.
Η Αθήνα αρχίζει να γίνεται Αθήνα.


 
Πρόταση Ψηφίσματος προς το  Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. για τη διεθνοποίηση της ημέρας μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας

Με καθυστέρηση δεκαετιών το ελληνικό κοινοβούλιο στις 24-2-1994 ομοφώνως αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία και όρισε την 19η Μαϊου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατά την περίοδο 1916-1923 (ν. 2193/1994).
Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει να αναλάβει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συγκεκριμένη απόφαση της Βουλής και η εκάστοτε κυβέρνηση, όχι μόνον να μην την υπονομεύει όπως δυστυχώς έχει συμβεί αρκετές φορές, αλλά να αναλάβει ή να στηρίζει πρωτοβουλίες για τη διεθνή αναγνώρισή της. 
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους Έλληνες  Ευρωβουλευτές να εισηγηθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τους Έλληνες Βουλευτές που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων να προτείνουν την υιοθέτηση ψηφίσματος για την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως διεθνούς ημέρας μνήμης των θυμάτων του κεμαλικού ολοκαυτώματος των λαών της Μικράς Ασίας. 
Αθήνα, 19-11-2015
Οι Σύμβουλοι
Δημήτρης Μπελαντής
Βασίλης Ασημακόπουλος



 
Το ψήφισμα υποβλήθηκε ενώπιον του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από τους Συμβούλους Βασίλη Ασημακόπουλο και Δημήτρη Μπελαντή, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 19-11-2015. Έγινε σχεδόν ομόφωνα δεκτό. Μόνον ο Σύμβουλος του ΚΚΕ ψήφισε λευκό, επισημαίνοντας ρητώς όμως με δήλωσή του ότι δεν αμφισβητεί το γεγονός της γενοκτονίας των Ποντίων. Επικαλέστηκε ένα τεχνικής σημασίας ζήτημα. 


Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη