Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Από την ομιλία του στο Θέατρο του Δήμου Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης)


ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ

Παρακολούθησα τις αντιδράσεις για την δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας της ψυχολογίας Οζγκετζάν Ασλάν. Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα σταματήσει η βία ενάντια στις γυναίκες στην Ανατολία και την Κωνσταντινούπολη αν δεν καταδικασθούν τα θεμέλια, δεν ξεραθούν οι πηγές της βίας που βρίσκονται στις γυναικοκτονίες του 20ου αιώνα. Με αφετηρία του τι έγινε στον Πόντο μίλησα για αυτές στο τέλος της δεκαετίας του 80’. Σε μια «εγχώρια» ατμόσφαιρα οχι μόνο ανοχής αλλά και λατρείας προς τους γυναικοκτόνους.
Ακόμη και οργανώσεις γυναικών κινούνταν και πρωταγωνιστούσαν στα πλαίσια αυτής της απάνθρωπης ατμόσφαιρας. Το έκαναν λόγο ηλιθιότητας, λόγω γεωπολιτικής εξάρτησης και πραιτωριανικού ρόλου. Η εκδίκηση της ιστορίας, της πολιτικής ήρθε από τις Κούρδισες γυναίκες της Κομπάνι. Είχα διακρίνει τότε την ανάδειξη αυτού του απελευθερωτικού υποκειμένου. Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας η συζήτηση αυτή είναι χρήσιμη, απελευθερωτική. Αυτός είναι ο ρόλος και το πεδίο ανάπτυξης των αληθινά νέων μορφωτικών και πολιτικών κινημάτων.



ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Το κείμενο του Ν. Φίλη διευθυντού της Αυγής και σημερινού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Συριζα της 20-08-2014 που αναφέρεται στην γενοκτονία των Ποντίων είναι το πλέον φασιστικό κείμενο που γράφθηκε στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Δεν είδα μέχρι σήμερα μια επίσημη, δημόσια, ειλικρινή καταδίκη αυτού του κειμένου από την διευθύνουσα ομάδα του Συριζα, τις συνιστώσες του. Ήθελα να γνωρίζω αν αυτό το κείμενο θα αποτελεί κείμενο οδηγό στην πολιτική τους για την Ποντιακή γενοκτονία. Ήθελα επίσης να γνωρίζω αν η πολιτική τους για το Ποντιακό θα εφαρμοσθεί με ανανέωση της στρατολόγησης των στρατολογημένων από το καθεστώς Ποντίων εσατζήδων.
Προς το παρόν έχω να επαναλάβω αυτό που είπα με αφορμή το προσβλητικό για την δημόσια ζωή κείμενο της 20ης Αυγούστου 2014. «Η θέση των νεοεθνικοφρόνων, νεοφασιστών χωροφυλάκων της μνήμη μας βρίσκεται στην χωματερή της ιστορίας».



*Για τους όρους νεοεθνικοφρόνες, νεοφασίστες στο «Ελληνική Πολιτική Παιδεία».ΕΚ. 2012. Στράβων.
*Για τις γυναικοκτονίες στο «Το Ποντιακο Ζήτημα Σήμερα – Αγώνες και Νίκες σε Δύο Μέτωπα».ΕΚ. 2014 Στράβων.
*Για τους Ποντίους εσατζήδες στο ίδιο.


Δευτέρα 02 Μαρτίου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη