Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΥΠΗΡΞΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΑΝΑΤΟΥ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

(Για την απόφαση του Αρμενικού Κοινοβουλίου)

ΥΠΗΡΞΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΜΗΧΑΝΗΣ  ΘΑΝΑΤΟΥ


Είναι μια σημαντική αναγνώριση ανάλογης βαρύτητας με αυτήν των Κούρδων το 1995 δια μέσου της ιστορικής δήλωσης του Αμπτουλάχ Οτζαλάν, της αναγνώρισης  του Σουηδικού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο του 2011, την ιστορική διακήρυξη του Jeorze Pattaki την 19η Μαΐου το 2002. Έχει ιστορικό βάθος. Υπήρξαμε την ίδια περίοδο θύματα της ίδιας μηχανής  θανάτου.
Με τους Αρμένιους μπήκαμε σε μια ιστορικού τύπου συνομιλία για τις λησμονημένες, στην περίπτωση μας και απαγορευμένες μνήμες της γενοκτονίας, από τον Απρίλιο του 1984. Όταν το Διεθνές Διαρκές Δικαστήριο των Λαών σε μια ειδική συνεδρίαση του στην Σορβόνη εξέτασε την περίπτωση της Αρμενικής γενοκτονίας. Η απόφαση του αποτέλεσε μια νέα αρχή του αγώνα των Αρμενίων για Αναγνώριση της γενοκτονίας. Τα πρακτικά εκδόθηκαν στα Γαλλικά πρώτα και την Ελληνική γλώσσα μετέπειτα.

Υπήρξαν πολλές άλλες στιγμές στην διασπορά, την Αρμενία, την Ελλάδα, στην Ευρώπη.
Στο εκδοθέν πριν κάποιους μήνες βιβλίου μου «Το Ποντιακό Ζήτημα Σήμερα - Αγώνες και Νίκες σε Δύο Μέτωπα» - να σημειώσω ότι οι Αρμένιοι ήταν τυχεροί. Έχουν ένα μόνο μέτωπο. Εμείς είχαμε και έχουμε δύο – ήμουν κριτικός προς τους Αρμενίους. «Άργησαν πολύ γράφω». Με την αναγνώριση καλύφθηκε ένα μεγάλο κενό. Γιατί εκτός των άλλων η ιστορία πιέζει. Οι ιστορικοί χρόνοι προπορεύονται των πολιτικών. Οι ιστορικοί χρόνοι επιζητούν μια κοινή ημέρα Ευρωπαϊκής και Διεθνούς μνήμης των θυμάτων. Όπως έχουμε την 27 Ιανουαρίου για τα θύματα του ναζισμού.
Χρόνια πριν επίσημα και δημόσια τον Σεπτέμβριο του 2004 στις Βρυξέλες σε μια κοινή παρουσία όλων των λαών και σοβαρών Μ.Κ.Ο. πρότεινα η ημέρα αυτή να είναι η 19η Μαΐου. Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν μεγάλη και άγρια.
Υπάρχουν φίλοι συναθλητές Αρμένιοι και Αρμένισσες που συμφωνούν με την ιδέα της κοινής ημέρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι ημέρες μνήμης κάθε ομάδας. Αυτός είναι ο ορίζοντας το καθήκον μας.
Οι λαοί που πέτυχαν τους στόχους τους είναι αυτοί στους αγώνες των οποίων οι πολιτικοί χρόνοι συγχρονίζονται και προηγούνται των ιστορικών.





Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη