Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας στο Μόναχο)

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Η κρίση στην χώρα μας έχει τα ιδιαίτερα δικά της αίτια, τις δικές της διαδρομές, επώνυμους ενόχους και απαιτεί μια δική της ιδιαίτερη αντιμετώπιση, δική της λύση.
Οι έξωθεν εμπλεκόμενοι και υπεύθυνοι για αυτήν την εντάσσουν στην γενικότερη κρίση για να αποποιηθούν την ενοχή τους και τις υποχρεώσεις τους για την λύση. Το «όλοι έχουν κρίση όχι μόνον εμείς» έγινε τους τελευταίους καιρούς «σανίδα σωτηρίας» της εσωτερικής κακιστοκρατίας που μετεβλήθη σε κλεπτοκρατία. Διαχέεται ως προπαγανδιστική επιχείρηση από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Από την κορυφή έως τους οπαδούς πελάτες τους. Θυμίζουν τους χουντικούς μετά την πτώση της χούντας.
Οι αντιπολιτεύσεις οι «αντιμνημονιακοί» κουβαλώντας τις δικές τους ενοχές και ευθύνες χωρίς ερμηνεία, επομένως χωρίς πυξίδα δεν μπορούν και δεν θέλουν να αλλάξουν την Πολιτική ατζέντα. Αυτό μπορεί να είναι έργο νέων πολιτικών δυνάμεων. Η Ελληνική περίπτωση απαιτεί τους δικούς της εσωτερικούς και εξωτερικούς Λογαριασμούς. Μιλώ στο κεφάλαιο «Ελλάδα – Ευρωπαϊκή Ένωση – Γερμανία» στο «Ελληνική Πολιτική Παιδεία - η Πολιτική ως Ανώτερη Τέχνη». Η Πολιτική είναι Ανώτερη Τέχνη ή δεν υπάρχει. Σε αυτήν την ιδιαιτερότητα της Ελληνικής περίπτωσης θα επικεντρωθεί η ομιλία μου σήμερα.

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ


Η υπόθεση της Ευρώπης πρέπει να γίνει υπόθεση της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας Πολιτών. Η Γερμανία στην οποία ζουν Ιταλοί, Ισπανοί, Έλληνες, Πολωνοί είναι ιδανικός χώρος για την ανάδειξη αυτού του υποκειμένου. Αν η Ελληνική Διασπορά στην Ευρώπη διατηρούσε τις δυναμικές και τις ικανότητες που την χαρακτήριζαν την δεκαετία του 70’ θα πρωταγωνιστούσε στην ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας Πολιτών. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είχαν περιθώρια να εμφανίζονται στον Γερμανικό τύπο κείμενα που θυμίζουν την δεκαετία του 30’.
Η Ελληνική Διασπορά όμως ευνουχίσθηκε, δολοφονήθηκε από αυτό το ιδιαίτερο φαινόμενο της κομματοκρατίας χωρίς κόμματα. Νέες δυνάμεις, οι νέες γενιές πρέπει να μπουν σήμερα στον δρόμο της Αναγέννησης της. Κάθε ιστορικός κύκλος έχει τους πρωταγωνιστές του, έχει την γενιά του. Πρόκειται για έναν νόμο της ιστορίας και της πολιτικής.
Το παλιό, ιδιαίτερα όταν δεν οδηγείται σε μια συλλογική και ατομική συγνώμη, μπορεί να ανακυκλώνει και να εμβαθύνει την κρίση. Δεν μπορεί να σε βάλει σε Αναγεννητική τροχιά. Αυτό διδάσκει η ιστορία επίσης. Αρκεί να διδάσκεσαι από τα μαθήματα της.



Τρίτη 14 Μαΐου 2013



Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη