Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ


 

                            
                               ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Από την ομιλία του στα Ιωάννινα)

                            ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ
                                              ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ


Χρόνια πριν μιλώντας με νέους ανθρώπους, νομίζω στην Νάουσα είπα το εξής: Καλό το διαδίκτυο αλλά θέλει και λίγο Μοσχοφίλερο ή Μαυροτράγανο. Συμπόσιο δηλαδή. Πάντοτε στους Αρχαίους επιστρέφουμε. Την ιστοσελίδα μου την ονομάζω Πόλις – Αγορά. Είναι σαφές ότι εκφράζει μια αντίληψη, μια στρατηγική. Είναι ένα μήνυμα.
Η εικονική Αγορά όμως πρέπει να γίνει φυσική Αγορά.
Με αφορμή την πρόταση μου για την Γαστρονομική Εγνατία θα έλεγα να την δημιουργήσουμε ηλεκτρονικά, εικονικά και στο επόμενο στάδιο Φυσικά. Όπως το 2003 και το 2004 στην Πλατεία Αριστοτέλους. Μπορεί να γίνει διαδοχικά στα Ιωάννινα, στην Αιανή, στις Αιγές, στην Καβάλα, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη. Εκ νέου στην Θεσσαλονίκη. Όπου υπάρχει η θέληση, η χαρά, το πάθος της δημιουργίας. Είναι μεγάλος ο αριθμός των νέων ανθρώπων, ορισμένοι είναι Φοιτητές, άλλοι Επιστήμονες, άλλοι Παραγωγοί που συνομιλούν με αυτές τις δημιουργικές και γόνιμες ιδέες.
Πίσω από την έννοια της δημιουργίας υπάρχει μια Θεωρία, μια Στρατηγική, μια Αντίληψη, ένα Πρότυπο, ένα Στυλ. Αυτοί μπορούν να χτίσουν την Γαστρονομική Εγνατία.
Το κλάμα, ο οδυρμός, η μοιρολατρία, ο μιμητισμός, η τυφλή και καταστροφική διαμαρτυρία δεν είναι χαρακτηριστικό των Δυναμικών Κοινωνιών.





Τρίτη 12 Μαρτίου 2013



Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη