Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΜΕΛΑΝΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟ ΣΤΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Κατά την ομιλία του με θέμα: Η Επικαιρότητα του Βησσαρίωνα

Ελλάδα - Ιταλία - Ευρώπη )


ΤΟ ΜΕΛΑΝΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟ ΣΤΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟ

Το Δομένικο στην Θεσσαλία παραμένει ένα μελανό στίγμα στον ιστορικό πολιτισμικό πίνακα, αυτό το έργο τέχνης του ανθρώπινου Παγκόσμιου πολιτισμού που απεικονίζει την σχέση, την σύνθεση Ελλάδας - Ρώμης, Ελλάδας – Ιταλίας, Ρώμης – Κωνσταντινούπολης Νέας Ρώμης, Ελληνικότητας και Ιταλικότητας.
Αποτελεί ύβρη προς την έννοια της Ελληνικότητας και της Ιταλικότητας, όπως ήταν ύβρις η επίθεση του φασισμού στην Ελλάδα. Ήταν ανιστόρητη. Τι θα σκέφθηκε ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Αδριανός - από μικρό τον ονόμαζαν Ελληνάκο - ο Κικέρων, ο Πλούταρχος, ο Βησσαρίων με τους ανθρωπιστές της Αναγέννησης. Αποτελεί ύβρη γιατί η Ελληνικότητα και η ιταλικότητα είναι συνώνυμες. Τι θα ήταν η Ιταλικότητα χωρίς την Ελληνικότητα.
Στο τελευταίο μου βιβλίο «Ελληνική Πολιτική Παιδεία – Η Πολιτική ως Ανώτερη Τέχνη» μιλώντας για την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή ταυτότητα γράφω ότι είναι εύκολο να δημιουργήσουμε την ΕλληνοΙταλία.
Πιστεύω και περιμένω ο Πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο που κατάγεται μάλιστα από την πόλη της Παρθενόπης, την Citta Partenopea, Την Νεάπολη πριν το τέλος της θητείας του θα εξαφανίσει αυτήν την μαύρη, ανιστόρητη κηλίδα με μια επίσκεψη προσκύνημα στο Δομένικο.
Έτσι θα βρίσκεται σε αρμονική συνομιλία με την ιστορία, την γεωγραφία, τον πολιτισμό, τον ανθρωπισμό η διαχρονική ιστορική, αδελφική σχέση Ελληνικότητας και Ιταλικότητας αλλά και η δική μου αντίληψη και βίωση τους. Στην Ρώμη με αποκαλούσαν il greco στην Ελλάδα ιταλό. Είμαι ένας Ιταλιώτης Έλληνας.






Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013



Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη