Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Κυριακή 27 Μαϊου ώρα 11π.μ Δήμος Ωραιοκάστρου


Κυριακή 27 Μαϊου ώρα 11π.μ

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ομιλία Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

19η ΜΑΪΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛΙΣΜΟΥ

Δήμος Ωραιοκάστρου





Μιχάλης Χαραλαμπίδης: «Η 19η Μαΐου, όχι μόνο ημέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας, αλλά Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης ολων των θυμάτων του Κεμαλισμού»
Μαΐου 27, 2012
Από oraiokastronet

Αυτό πρότεινε ο Μ. Χαραλαμπίδης, κατά την ομιλία του, στην αίθουσα του «ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ» στο Παλαιόκαστρο, προσκεκλημένος με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της μνήμης της 19ης Μαΐου, του ποντιακού ελληνισμού, στο Ωραιόκαστρο. Το θέμα το οποίο ανέπτυξε ήταν: «19η Μαΐου –ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛΙΣΜΟΥ-Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ».

Τα αδιέξοδα που φαίνονται να τερματίζουν την πορεία της «μεταπολίτευσης» στην Ελλάδα, οφείλονται στην απαξίωση της παιδείας και της ηθικής, καθώς και στην αποξένωση της από την ίδια της την ιστορία, τόνισε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Πρότεινε την καθιέρωση της 19ης Μαΐου, όχι μόνο ως ημέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας, αλλά ως ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού. Μία μεγάλη στιγμή για την Ευρώπη, ανέφερε ο Μ. Χαραλαμπίδης ήταν η πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την καθιέρωση της 27ης Ιανουαρίου, ως ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος. Υπάρχει ένα κενό- συνέχισε- θα πρέπει να καθιερωθεί η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης του Κεμαλισμού. Γιατί οι λαοί της Ευρώπης, υπήρξαν θύματα του Ναζισμού όπως και εμείς, Δίστομο, Καλάβρυτα, Κερδίλια, αλλά εμείς υπήρξαμε και θύματα μίας άλλης ιδεολογίας του θανάτου, του Κεμαλισμού. Γιατί ο Ναζισμός με τον Κεμαλισμό είναι ιδεολογίες του θανάτου. Αυτή λοιπόν η προσέγγιση η ανθρωπιστική, κατέληξε ο Μ. Χαραλαμπίδης, έχει την αφετηρία της στον Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο.