Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Καντάδες της «Ορχήστρας Λόγου»


Καντάδες της "Ορχήστρας Λόγου".

του Δημήτρη Κυριακόπουλου

H Κέρκυρα φημίζεται για τη μουσική της παράδοση. Συνεπώς, μια ορχήστρα δεν αποτελεί είδηση για το νησί των Φαιάκων. Εκτός κι αν δεν παράγει μουσική, αλλά λόγο και έργα… Αυτό συμβαίνει με την Ορχήστρα Λόγου, που συγκρότησαν εδώ και ένα ενάμιση χρόνο δεκάδες Κερκυραίοι από διάφορους πολιτικούς και επαγγελματικούς χώρους, με σκοπό να… ακουστεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες προς όφελος του νησιού.
Συναντήσαμε δύο εκπροσώπους της Ορχήστρας Λόγου, τον Σπύρο Μεϊντάνη και τον Σπύρο Αβραμιώτη, στο στέκι τους, στο κέντρο της πόλης. Και μαζί με τον γραμματέα της λέσχης αρχιμαγείρων -η οποία… παίζει μαζί με την ορχήστρα- Παύλο Σουέρεφ, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη για τον τόπο και τη διάθεση προσφοράς, σε μια εποχή που σοβεί κρίση θεσμών. Μας λένε χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της Ορχήστρας Λόγου: «Οι φορείς -κόμματα, παρατάξεις, συνδικαλιστικά σχήματα- λόγω ενδογενών αδυναμιών δεν μπορούν να προηγηθούν της κοινωνίας. Τότε καλούμαστε εμείς, οι ενεργοί πολίτες του τόπου, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, που θα δώσουν νέα πνοή και όραμα συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξή του. Θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων για τον τόπο».
Όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο Σπύρος Μεϊντάνης, η λειτουργία της ορχήστρας γίνεται απόλυτα στα πρότυπα της αρχαίας Αθήνας, με συγκεντρώσεις, όπου κατατίθενται οι απόψεις χωρίς αποκλεισμούς. Εκεί διαμορφώνεται το πλαίσιο δράσης. «Στόχος μας είναι τα έργα» συμπληρώνει με νόημα ο Σπύρος Αβραμιώτης.
Κι από έργα η δραστήρια ομάδα Κερκυραίων έχει μέχρι τώρα σημαντικά να επιδείξει. Έτσι, απευθυνόμενη στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και εξασφαλίζοντας τη στήριξή της, πρωτοστάτησε στη δημιουργία δικτύου τοπικών παραγωγών. Η προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, σε συνεργασία με τη λέσχη αρχιμαγείρων Κέρκυρας, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Καταγράφονται όλοι οι Κερκυραίοι παραγωγοί, παίρνουν μέρος σε εκδηλώσεις (υπάρχει και πρόσκληση από το Πρίντεζι για έκθεση) και προβάλλονται ουσιαστικά τοπικά προϊόντα.
Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με τη δημιουργία αγοράς για τοπικά προϊόντα και επιχειρήσεις, στον παλιό χώρο εμπορίου της Κέρκυρας. Ο σχεδιασμός έχει ανατεθεί από το Επιμελητήριο στην Ορχήστρα Λόγου, η οποία συγκεντρώνει σχετικές προτάσεις μελών της. Σημαντική θεωρείται και η συμβολή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, καθώς στις δύο εκδηλώσεις όπου ο αγωνιστής πολιτικός ήταν κεντρικός ομιλητής σχηματίστηκε η μαγιά του δικτύου τοπικών παραγωγών.
Μεγάλο βάρος λοιπόν το ερχόμενο διάστημα θα δοθεί στην ενημέρωση για τα τοπικά προϊόντα, αλλά και για τον κώδικα τροφίμων, που κατά τους συνομιλητές μας επιβάλλει τον έλεγχο του πληθυσμού, μέσω της διατροφής.
Ο Σπύρος Μεϊντάνης και ο Σπύρος Αβραμιώτης θεωρούν ζωτικής σημασίας τη στροφή στην παραγωγή αγνών, τοπικών προϊόντων. Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά ότι η Κέρκυρα έχασε τα αμπέλια της στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ο τότε υπουργός Γεωργίας Κώστας Σημίτης επέβαλε την εξαφάνισή τους, ενώ σήμερα κινδυνεύουν και οι ελιές της, που αντί να παράγουν λάδι χρησιμοποιούνται για ξύλο πατωμάτων!
Στο πνεύμα στήριξης της τοπικής παραγωγής η Ορχήστρα Λόγου προετοιμάζει πλάνο δημιουργίας συνεταιριστικής λαϊκής αγοράς. Πρόκειται για φορέα με κεντρικό, διαχειριστικό ρόλο, που θα διευκολύνει τα μέλη μικροπαραγωγούς στη διάθεση των προϊόντων τους στη λαϊκή αγορά, η οποία θα είναι μεταφερόμενη στο νησί.
Όσον αφορά τον τουρισμό, η θέση της Ορχήστρας Λόγου είναι ξεκάθαρη: «Ο τουρισμός δεν είναι μονοσήμαντη λέξη. Πρέπει να εντάσσεται σε σύστημα ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει την ουσιαστική βελτίωση και λειτουργία των υποδομών, την παραγωγή τοπικών προϊόντων ποιότητας και τη σύνδεσή της με τη γαστρονομική κληρονομιά, τη συντήρηση, την προβολή και την ανάδειξη των μνημείων των πολιτιστικών μας στοιχείων, των μύθων μας».
Το ίδιο σαφείς είναι οι συνομιλητές μας και για τη θεμελιώδη επιδίωξη της Ορχήστρας Λόγου: «Θέλουμε να ξαναβρεί ο συμπολίτης μας τη χαμένη του ταυτότητα και αυτοπεποίθηση, να αποκτήσει τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής και λόγου σε όσα μάς αφορούν».

πηγή: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Τρίτη 28 Ιουνίου 2011)