Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Η ΣΧΕΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Η ΣΧΕΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ
ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΠΑΝ: ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΑΡΤΙΑ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η αγνόηση, υποβάθμιση και σχετικοποίηση του μηνύματος της αποχής είναι έκφραση ανευθυνότητας προς τη χώρα, είναι έκφραση τυχοδιωκτισμού και ολοκληρωτισμού. Όταν επί δεκαετίες παραβιάζονται οι κανόνες λειτουργίας της πολιτικής, η ιστορική πολιτική διαλεκτική στο επίπεδο της δημόσιας σφαίρας και στο εσωτερικό των κομμάτων, όταν συντηρείται και επιβάλλεται η κακιστοκρατία, τότε κάποια στιγμή οι πολίτες αντιλαμβάνονται τον εμπαιγμό και αντιδρούν δια της αποχής. Ή διακωμωδούν το προκατασκευασμένο πολιτικό σκηνικό, το θεατράκι με τα Λοιπά.

Το ποσοστό νομιμοποίησης και αντιπροσωπευτικότητας αυτού του αποτυχημένου και φθαρμένου πολιτικού τοπίου είναι ελάχιστο. Οι πολίτες το ακύρωσαν με τη στάση τους. Το μήνυμά τους είναι: δεν έχετε απαρτία. Το υγιές, το νέο, το παραγωγικό, το δημιουργικό εκφράσθηκε με αυτό τον τρόπο.

Η υπαρκτή ακόμη αλλά εκπνέουσα τάση συντήρησης των απολιθωμάτων των γραφειοκρατιών του μεταπολιτευτικού κύκλου εκφράζει τη συντήρηση μιας κάστας και τους υποψήφιους πελάτες της παρά δυναμικούς πολίτες που έχουν μια ενόραση της Ελλάδας. Είναι ό,τι πιο συντηρητικό έχει η χώρα, ειδικά σε ορισμένα από τα μεταπολιτευτικά κομματο-κρατικά μορφώματα.

Σε φυσιολογικές συνθήκες θα είχαμε εδώ και καιρό επανασύνθεση και ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Αυτό όμως απετράπη αντιδημοκρατικά. Στις αρχές του νέου αιώνα η χώρα χρειάζεται νέους πολιτικούς πρωταγωνιστές που θα ανεβάσουν την πολιτική στο βάθρο της. Η επιβληθείσα κακιστοκρατία κακοποιεί την πολιτική. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μεγάλο δημοκρατικό κόμμα. Αυτή είναι η λύση για το 2009, εκατό χρόνια μετά το 1909.

Εξωθεσμικές και εξωελλαδικές δυνάμεις επαναπροτείνουν μετά μανίας, επαναφέροντας στη μνήμη μας κακές στιγμές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, το πλέον φθαρμένο, το πλέον παλιό, ως την λύση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Το προπαγανδίζουν μάλιστα ως μονόδρομο. Δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν εφαρμόζονται πάντοτε και παντού οι θελήσεις τους. Ο Λόγος τώρα ανήκει στους πολίτες. Είναι ισχυρότερη η θέληση των πολιτών, των Ελλήνων πολιτών, από τη δική τους. Οι πολίτες έδειξαν με πολλούς τρόπους στις εκλογές ότι επιστρέφουν.

Η χώρα δεν μπορεί να μπει σε περιπέτειες ανεύθυνων μορφωμάτων. Θέλουμε μια υγιή μετάβαση προς το νέο που θα αναζωογονήσει αντί να νεκροποιεί τη δημόσια ζωή. Θέλουμε το αυθεντικά νέο και όχι την επιστροφή του πολύ παλιού. Την επαναθεμελίωση της Αγοράς, της Εκκλησίας του Δήμου.

Γλυφάδα 8 Ιουνίου 2009